Media


Inspirerend interview: 21 maart 2013 Geen haar op mijn hoofd..

Een aantal jaar geleden was Jessica haar motto: 'als je haar maar goed zit'. Dan gaat het mis. Haar relatie gaat stuk en een een aantal maanden daarna valt haar haar uit. Een pruik draagt Jessica niet.

Deze periode is buitengewoon pijnlijk en heftig voor haar geweest. Gelukkig snijdt het mes aan twee kanten en kan ze nu vertellen dat het haar ook ongelooflijk veel moois heeft gebracht!

Tegenwoordig is haar motto: 'ik heb geen haar nodig om werkelijk te zijn wie ik ben'.

Jessica is nu bezig met het schrijven van haar eerste boek 'geen haar op mijn hoofd' en begeleidt mensen naar zelfkennis en zelfvertrouwen.

Een kort maar krachtig interview met een moedige en prachtige vrouw!
Als je dit artikel waardevol vindt voor inspiratie en/of motivatie dan zal ik waarderen als je dit artikel wilt verspreiden door het te delen met anderen mensen.Dit kan door middel van de socialmedia knoppen hieronder. Ik vind het ook altijd leuk als je een reactie achterlaat.

Wat is alopecia?

Alopecia areata (de naam betekent pleksgewijze kaalheid) is een haaraandoening, waarbij een persoon vrij plotseling gedeeltelijk kaal wordt. Deze aandoening kan op elke leeftijd optreden, bij zowel mannen als vrouwen.

Een ontstekingsproces rondom de haarwortel belemmert de haarwortels in hun functie, waardoor hieruit enkel nog misvormde, gemakkelijk afbrekende en uiteindelijk helemaal geen haren meer groeien. Dit zorgt in het begin voor pleksgewijze kaalheid. Uiteindelijk kan het ziekteproces, in ernstige gevallen, leiden tot complete kaalheid. Omdat de haarwortels aanwezig blijven, in tegenstelling tot sommige andere aandoeningen waarbij haaruitval optreedt en waarbij wel follikelatrofie plaatsvindt, bestaat de kans dat het haar terugkomt. De prognose wordt echter slechter naarmate het ziekteproces uitgebreider is. Ook bij het ontstaan op jonge leeftijd en het vaak optreden van een recidief is de prognose slecht.

De plekken waar alopecia areata zich voordoet, zijn vaak rond of ovaal van vorm. In deze plekken vallen alle haren uit. De plekken op de huid zijn echter niet verlittekend, rood of ontstoken, zoals bij andere haaraandoeningen soms wel het geval is. Aan de randen van de aangedane plekken zitten loszittende haren en soms zijn hier kleine haartjes, de zogenaamdeuitroeptekenharen, te zien.

In principe kunnen alle terminale haren aangedaan zijn. Indien het haar op de hoofdhuid, de wenkbrauwen, de wimpers en het baardhaar geheel is uitgevallen, spreekt men van alopecia totalis. Indien ook het okselhaar, borsthaar en schaamhaar is uitgevallen, wordt de aandoening aangeduid met de term alopecia universalis. Ook wordt onderscheid gemaakt in het aantal plekken waar kaalheid optreedt. De aandoening kan ook beperkt blijven tot enkel de baard, dit heet dan alopecia areata barbae. Diffuse alopecia areata kan volgens enkelen optreden als gevolg van een psychisch trauma. Dit uit zich in het verschijnsel dat een persoon met een gemengde haardos (grijze en donkere haren), ineens alle donkere haren verliest. Met alopecia areata monolocularis wordt bedoeld dat er slechts een kale plek is, alopecia areata multilocularis wordt gebruikt indien de kaalheid op meer plekken optreedt.

Ten slotte kunnen ook de nagels in het ziekteproces worden betrokken. Vooral vingernagels zijn aangedaan, meestal met putjes of witte plekken, soms worden ze broos en breken gemakkelijk af.

De meeste patiënten ontdekken pas dat ze aan alopecia areata lijden op het moment dat zichtbare kale plekken verschijnen, omdat de aandoening niet met jeuk of pijn gepaard gaat.
- justbeyouDinsdag, 22 mei 2012
In KRO's Goudmijn (woensdag 23 mei, 19.20 uur, Nederland 2) het verhaal van een vrouw die door een heftige scheiding niet alleen haar man maar ook haar haar verloor. Tot 7 jaar geleden was het levensmotto van Jessica Kouwenberg: 'Als je haar maar goed zit'........
Lees meer Tv-Corner
KRO uitzending van 28 oktober 2011

Het aangrijpende verhaal van Jessica Kouwenberg. Tot 7 jaar geleden was haar motto: Als je haar maar goed zit! Jessica heeft een heerlijk leven met haar partner, dochter en drukke baan in de kapperswereld, als het misgaat. Haar relatie loopt stuk op een heftige en emotionele manier. Twee maanden later begint haar haar uit te vallen en nota bene op Valentijnsdag trekt ze het met bosjes uit haar hoofd. Binnen driekwart jaar is ze compleet kaal en heeft ze geen wenkbrauw, neushaar of wimper meer over. Jessica blijkt de ziekte alopecia te hebben, die kan ontstaan na een ingrijpende emotionele gebeurtenis. Een pruik draagt ze niet want zo zegt ze: 'Ik heb geen haar nodig om werkelijk te zijn wie ik ben.' Sinds twee jaar heeft Jessica een eigen praktijk als ontharingsdeskundige.

Als je haar maar goed zit!

Klik HIER

Interview 7 januari 2011
TV Gelderland met
Harm Edens